W katowickim Nikiszowcu została otwarta, długo zapowiadana, restauracja "Śląska Prohibicja". Na ten moment czekało blisko 15 000 fanów zgromadzonych na fanpage’u lokalu. Nowa restauracja jest największą w dzielnicy i co warte jest uwagi mieści się w jej zabytkowym centrum.
Bo choć oficjalne otwarcie zaplanowano na Barbórkę, to pierwsi goście do "Śląskiej Prohibicji" mogli wejść już w miniony czwartek! I tak 30 listopada pod osłoną nocy, ponad 100 gości „zakradło się” do nowo powstałej restauracji na Nikiszowcu. Przyciągnęły ich porywające dźwięki muzyki i obietnica odbycia podróży w czasie. Kuchnia działała już pełną parą, a uczestnicy wieczornego otwarcia w stylu „speakeasy” mogli skosztować specjałów z karty Magdy Nowaczewskiej, zwyciężczyni 5. edycji programu MasterChef. Zabawa trwała do późnej nocy.
- Chcieliśmy zaproponować naszym gościom coś wyjątkowego, coś co będzie wybiegało poza zwykłe serwowanie dań z karty, coś co będzie wnosiło nową wartość i nowe doznania. — mówi Ewa Kleczkowska, menadżer restauracji. – Goście pod eskortą aktorów mogli wejść do lokalu „od kuchni” tylnym wejściem. Każdy musiał podać tajne hasło, a potem… spodziewać się niespodziewanego.
Podczas otwarcia serwowano autorskie drinki oraz dania, które już od poniedziałku można zamawiać z karty. Uwagę gości przykuwały oryginalnie urządzone wnętrza, a wśród nich ścianka z akcesoriami, na tle której można było zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie. Gościom czas umilała muzyka grana na żywo oraz występy grupy tanecznej, która opracowała choreografię specjalnie z myślą o "Śląskiej Prohibicji". Gwiazdą wieczoru była grupa Singin’ Birds, której udało się wyczarować klimat lat 20. i porwać wszystkich do tańca.
Restauracja powstała w ponad 100-letniej, zabytkowej kamienicy w Nikiszowcu, której pierwotnym przeznaczeniem był hotel robotniczy dla pracowników kopalni napływających spoza Katowic. "Śląska Prohibicja" to jednak nie tylko restauracja. Właściciele stworzyli w murach zabytkowej kamienicy miejsce, gdzie można nie tylko zjeść z rodziną pyszny obiad, ale także posłuchać dobrej muzyki na żywo, pograć w karty i w komfortowych warunkach spotkać się z partnerami biznesowymi. Do dyspozycji gości oddano sześć sal różnej wielkości mogących pomieścić ponad 200 osób.
Podczas uroczystego otwarcia restauracji na scenie zagrali:
Łukasz Kozer (fortepian),
Przemek Hanaj (gitara) Oleksandr Balevych (saksofon)
Jarek Spałek Syncopated Quartet
Marta Fedyniszyn (w okal) i Kajetan Borowski (fortepian)
RED, Fot. YouTube Śląska Prohibicja